Lieve moeders: wordt in coronatijd positief egoïstisch

Nieuws

Veel moeders zitten aan hun taks na ruim een maand gedwongen binnen bijven. En voorlopig houden de 'quarntainemaatregelen' aan. Hoewel voor moeders met jonge kinderen er weer enige verlichting komt, omdat de basisscholen hun deuren weer openen, zeitten moeders en puberkinderen de aankomende eriode nog steeds op elkaars lip.

Moeders klagen doorgaans niet en houden manmoedig vol. Plots zijn er extra taken bij: juf, huiswerkbegeleider, kapper en mantelzorger. En oja, natuurlijk maken ze zich zorgen over hun kinderen en geliefden. In mijn praktijk zie ik dat steeds meer moeder zichzelf wegcijferen.


Normale reflex bij stress

Niet vreemd ook, want dit is een normale reflex bij stress: de spanning (in huis) loopt op, de onrust neemt toe, ze voelen zich met het uur incompetenter worden en ontspannen is het laatste waar moeders aan denken. Hun ingebakken zorgzaamheid voor anderen wordt hen nu fataal.

Hoe kan dit? Vrouwen blijken op een andere manier op stress reageren dan de al om bekende ‘vecht of vlucht’-reactie, zo zegt het onderzoek van professor Shelly Taylor , van de Universiteit van California. Zij ontdekte dat vrouwen in stresssituaties (hun kinderen) willen beschermen en behoefte hebben aan sociaal contact en steun. En dan met name van andere vrouwen. Zij noemt dit de 'tend and befriend'- reactie, ofwel de 'beschermen en bevrienden'-reflex.  

Het beschermende deel van deze automatische reactie maakt dat moeders zich op dit moment voor werkelijk alles verantwoordelijk voelen. De kinderen zijn de hele dag thuis en moeders moeten zorgen dat hun kroost veilig is. Ze willen dat hun kinderen zo min mogelijk last hebben van de coronacrisis en dat het ‘gezellig is in huis.

 

In ‘normale tijden’ zoeken moeders elkaar op en kunnen ze hun hart luchten bij elkaar. Zo kalmeren ze hun stresssysteem. Alleen op dit moment zit het opzoeken van vriendinnen er niet in. En moeders hebben ondertussen zoveel taken op zich genomen dat ze ’s avonds niet de puf hebben om nog een vriendin te bellen. In plaats daarvan bellen ze hun zieke tante die wel wat aanspraak kan gebruiken. En blijft de stress oplopen. En dat is – zeker in deze tijd – niet wenselijk.

Hormoonhuishouding

Stress is namelijk gekoppeld aan de hormoonhuishouding. Het is niet voor niets dat vrouwen tijdens de periode van hun menstruatie prikkelbaarder zijn. Eerder kwamen de Amerikaanse gynaecologen Stephanie McClellan en Beth Hamilton tot de wetenschappelijke ontdekking  dat vrouwen niet alleen gevoeliger voor stress zijn, maar ook hun lichamelijke reactie op spanning langer aanhoudt. Dit maakt dat ze zich onrustig voelen, blijven malen en moeilijk kunnen ontspannen.

Het is evident dat het voor de hele samenleving van belang is dat onze moeders op de been blijven. Volgens de gynaecologen is bewegen de belangrijkste manier om tot ontspanning te komen. Alleen is bewegen niet altijd makkelijk nu we verplicht binnen zitten.

Ontspanning in coronatijd

Moeders moeten bewust worden van hun automatische piloot tijdens stress, zeker in deze coronacrisis. Ze moeten weten dat ontspanning net zo belangrijk is als inspanning, zodat ze bovendien hierin ook het goede voorbeeld kunnen geven aan hun kinderen.

Maar allereerst is ontspanning juist nu voor moeders een basale hygiënische gewoonte, net als handen wassen. Moeders dienen zichzelf te (leren) ontspannen. Kortom, lieve moeders, denk op de eerste plaats aan jezelf (en dan pas je kinderen).

Las daarom pauzes in, ook als niet alle klusjes gedaan zijn. Plan hier tijd voor in. Wees in coronatijd positief egoïstisch, lieve moeders. Hoe onnatuurlijk het ook voelt. Bel een vriendin en lucht je hart, ga een half uur in bad liggen en laat de boel de boel. Zoek een nieuwe hobby. Ontspanning in coronatijd is geen overbodige luxe, lieve moeder, maar pure noodzaak.