Pubers, huiswerk en school tijdens Corona

Nieuws

Hoe doe je dat met je pubers? Na een aantal dagen is de verveling nu echt toegeslagen, maar huiswerk maken, ho maar. Werken en tegelijkertijd docent spelen is niet makkelijk. Probeer je met het zweet op je voorhoofd alle ballen in de lucht te houden en wil je dat er elke dag huiswerk wordt gemaakt en geleerd? Of heb je het na een paar knallende ruzies opgegeven en laat je het nu helemaal los om meer ruzie te voorkomen? 

Je rol als moeder

Schoenmaker blijf bij je leest, is een spreekwoord, wat voor deze situatie ook geldt. Jij bent de moeder van je pubers, niet hun docent. Probeer niet de rol van docent over te nemen. Blijf in je rol als moeder. Je neemt ook niet de rol van voetbaltrainer of danslerares over omdat je puber hier nu niet naar toe kan.

Scholen zijn aan het ontdekken hoe ze hun taak in de huidige situatie vorm kunnen geven. In de vorm van online lessen, filmpjes met uitleg, huiswerkopdrachten, enzovoorts. Dit kost tijd en het is aan hen om hier werkbare vormen voor te vinden.

Als er online lessen zijn, dan verwacht je van je puber dat hij hierbij is en dat hij zijn huiswerk maakt voor de volgende les. Dikke kans dat hij dit pas kort van te voren doet, maar – eerlijk is eerlijk - dit was twee weken geleden niet anders. Het grote verschil? Nu zit je er met je neus bovenop.

Leren vertalen naar ontwikkelen

We hebben te maken met een uitzonderlijke situatie en er zijn geen voorbeelden hoe hier het beste mee om moet gaan.

Stel dat je ‘leren’ zou vertalen naar ‘ontwikkelen’ of ‘groeien’. Dan wordt het ineens iets wat helemaal bij jouw rol als moeder past. Je bent het hele leven van je kinderen al bezig met hun ontwikkeling en groei. Soms door dingen uit te leggen, maar vaak ook door dingen voor te doen of door ze nieuwe ervaringen op te laten doen.

Om hiermee aan de slag te gaan heb je antwoord op de volgende twee vragen nodig:

1. Wat kun jij op dit moment je pubers voor doen, voorleven*?

2. Welke nieuwe ervaringen kun je je puber op laten doen in deze situatie? Het liefst ervaringen die zijn talenten versterken. Kan hij of zij mogelijk nog helpen met boodschappen doen voor senioren bij jullie in de wijk? Kan jouw puber voor jou een Excel-schema maken waardoor je je werk makkelijker kunt doen? Is er informatie op te zoeken op internet en een filmpje hierover op YouTube zetten?

Mijn tip is om het niet allemaal voor je puber te bedenken, maar samen plannen te maken of jouw puber te vragen om drie dingen te bedenken die hij/zij kan oppakken.

Eenvoudig maar niet makkelijk

Het is makkelijk om dit soort dingen op te schrijven. Ze daadwerkelijk uitvoeren is iets anders.

Je hoeft het niet alleen te doen.
Sinds vandaag ben ik gestart met een Moment voor Mama. Samen online koffie of thee drinken. Even bijkomen, stoom afblazen of je vragen stellen. Elko ochtend om 10.30 Meld je hier aan en ontvang de link naar ons Moment voor Mama café.

Ik ben er voor je. Schroom niet om contact op te nemen. Dit kan via nelly@talentwoman.nl