5 Tips voor moeders om NU het hoofd koel te houden met pubers in huis

Nieuws

Het Coronavirus bepaalt steeds meer het leven van alledag. Nu de scholen  dicht gaan tot 6 april, vraagt menig moeder zich af hoe het de aankomende weken zal gaan, met hun pubers in huis. Is bij jonge kinderen vooral de vraag hoe regelen we de opvang, gaat het bij pubers veel meer over hoe houden we het gezellig thuis? Anders dan tijdens een vakantie kunnen ze nu weinig kanten op. Met een vergrote kans op verveling, chagrijn en uitbarstingen.

De grote uitdaging is, om je als moeder, niet mee te laten slepen door de emoties en het gedrag van je puber. Een aantal tips om het makkelijker te maken zijn:

 

1. Betrek het niet op jezelf

Moeders zijn nogal eens geneigd om de uitspraken van hun puber op zichzelf te betrekken. En zichzelf te bestempelen als slechte moeder. 80 % van het gedrag van pubers is toe te schrijven aan de puberteit en niet aan jouw opvoeding. Jij voelt je de hele dag rot en zij zijn het hele voorval na een half uur al weer vergeten. Hou dit in je achterhoofd en kijk of je met humor kan reageren.

 

2. Geef het goede voorbeeld en doe je eigen dingen

Trek je eigen plan. Laat ruimte voor een gezamenlijke activiteit, maar ga niet op je puber zitten wachten en je hele dag erop aanpassen.  Vertel wat jij gaat doen op een dag en vraag hen naar hun plannen. Laat ze ruimte om hun eigen keuzes te maken en laat zien dat vervelen een keuze is. Probeer het niet te voorkomen door allerlei adviezen te geven of vragen te stellen. Laat ze ervaren wat de consequentie van hun keuze is, voordat je het met ze bespreekt.

 

3. Omgaan met emoties

Emoties horen bij het leven. Zeker ook in deze tijd waarin veel mensen onzekerheid en of angst ervaren. Maak ruimte om deze emoties te uiten en te bespreken. Dring niet aan als je puber het er niet over wil hebben. Vertel wat het met jou doet en hoe jij hiermee omgaat. Zo geef je opnieuw het goede voorbeeld.

Pubers zijn allergisch voor waarschuwen. Als jij vanuit jouw (heel begrijpelijke) angst of bezorgdheid steeds zegt kijk uit, was je handen, etc., dan werkt dit een negatieve sfeer in de hand. Je kunt beter samen een plan maken hoe jullie thuis met de situatie omgaan.

 

4. Beeldschermen en lang in bed liggen

Wat vind jij ervan dat je puber lang in bed blijft liggen of veel tijd op zijn telefoon en andere beeldschermen doorbrengt? Hoe druk maak je je hierover en hoe relevant is dit? Als je over 5 jaar terug kijkt naar deze situatie, wat herinner je je dan als belangrijke momenten? De keren dat je mopperde omdat je puber te laat uit bed kwam? Bedenk 3 dingen waar je je druk over maakt, die je van essentieel belang vindt en geef daar feedback op en laat de rest los. 

De sociale media staan vol met theorieën en verhalen over het Coronavirus. Vraag je puber naar zijn mening en gevoelens. Vertel jouw mening en ga samen in discussie.

 

5. Alternatieven om je liefde te laten zien

Geen idee of je puber nog een knuffel wil en wat jullie manier is om je genegenheid naar elkaar te laten zien. In dit soort spannende tijden is het fijn om je liefde nog eens extra te tonen. Maar hoe doe je dat? Bedenk alternatieven. Een andere manier van begroeten, leg een lief briefje neer. Gebruik je creativiteit en humor.

Nu je elkaar meer ziet, is het leuk om te kijken naar je pubers en bijvoorbeeld tijdens het avondeten te vertellen waar je trots over bent. Elkaar elke avond een compliment geven, werkt als tegengif voor negativiteit. En maakt dat iedereen overdag al met een positieve blik naar elkaar gaat kijken, omdat je al weet dat je die avond een compliment gaat geven.

 

Mocht je tegen dingen aanlopen of vragen hebben, laat het me weten via de mail, dan denk ik met je mee. Je hoeft het niet alleen te doen.

En heb je wat tijd over, dan kan ik je het boek: Mama pubert mee aanraden. In tegenstelling tot alle andere boeken over pubers, gaat dit boek over jou als moeder van een puber. Het laat zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn om een zelfverzekerde en inspirerende moeder te zijn voor je pubers.